Selecteer een pagina

Zie jij ook ineens op Facebook of Instagram allerlei soorten online escape rooms voorbij komen? En vraag je je af wat dit nou precies inhoudt? Wij leggen het je graag uit.

Om dit goed te kunnen begrijpen is het eerst belangrijk om te weten wat een escape room eigenlijk is. In de basis komt het erop neer dat je wordt opgesloten in een ruimte en daaruit moet proberen te ontsnappen door het oplossen van puzzels. Dit klinkt een beetje suf, maar dat is het zeker niet! Inmiddels zijn er ook weer andere varianten ontstaan waarbij je juist moet inbreken in plaats van ontsnappen. Daarnaast is de kwaliteit in een aantal jaar aanzienlijk omhoog gegaan en is het decor nu op het niveau van een attractiepark, inclusief geluiden en soms zelfs acteurs. Soms zeggen we weleens dat het bijna is alsof je zelf in een film speelt.

Hoe zijn de online escape rooms ontstaan?

De meeste online escape rooms die je nu voorbij ziet komen zijn ontstaan tijdens de eerste golf van corona. De escape rooms in Nederland moesten plots hun deuren sluiten en gingen met hun creativiteit aan de slag om toch nog wat geld te kunnen verdienen.

Als je echt gaat terugkijken naar de geschiedenis van de escape rooms zijn deze juist gebaseerd op videogames zoals bijvoorbeeld Myst of Crimson Room. De eerste fysieke escape room is geopend in Japan in 2008. Uiteindelijk is het naar Europa en Nederland gekomen doordat in 2011 de eerste escape room in Boedapest is geopend. De eerste escape room in Nederland is in 2013 geopend.

Soorten online escape rooms

Voor corona bestonden er ook al escape room spellen die je thuis kon doen, de zogenaamde thuismysteries. Maar in corona tijd zijn er weer heel wat andere creatieve vormen ontstaan. We lichten alle soorten even toe:

  1. Online Escape Rooms

Deze escape rooms vinden volledig online plaats. Alle benodigdheden die je nodig hebt zijn online te vinden. Soms moet je wel nog iets printen. Voordeel hiervan is dat dit perfect is tijdens corona. Je kunt namelijk een videoverbinding opzetten met je vrienden en direct een online escape room spelen en reserveren. Voorbeelden van zo’n volledige online escape room zijn Bevrijd Fort Kijkduin en Misdaadz. Uniek aan deze online escape rooms is dat je net als in een echte escape room echt kunt rondlopen door middel van de 360 graden tour. Deze evenaren het concept van een fysieke escape room hierdoor het beste.

  1. On & Offline combinatie

Bij deze variant krijg je een pakket thuisgestuurd. Hierin vind je onderdelen die nodig zijn om de escape room te kunnen spelen. Deze variant is iets minder geschikt om met vrienden op afstand te spelen aangezien je het pakket maar op 1 adres thuisgestuurd krijgt. Voorbeelden van deze variant zijn: Conspiracy-19 en Operatie Clavem.

  1. Whatsapp Escape Game

Hierbij is een actieve spelbegeleider aanwezig die je door het spel heen loodst. Tevens voorziet de spelbegeleider je van hints mocht je vastlopen. Hierbij is het dan ook nodig om van te voren een tijdstip te reserveren. Deze variant is ook heel goed geschikt om met je vrienden op afstand te spelen. Een voorbeeld hiervan is The Black Hawk.

  1. Live video escape room

Hierbij speel je een fysieke escape room, maar dan vanachter je computer. Door middel van camera’s kun je rondkijken in de escape room. Vervolgens moet je de spelbegeleider sturen via de videoverbinding zodat hij fysiek de puzzels oplost. Dit is ook erg leuk om met vrienden op afstand te doen. The submarine bij Locked Amsterdam kun je op deze manier spelen. Deze variant is ook leuk om kamers in het buitenland te doen.

  1. Thuis mysterie

De thuismysteries speel je thuis en bestaan vaak geheel uit fysieke objecten. Deze bestonden al voor de coronacrisis en zijn dus niet geschikt om via een online videoverbinding met vrienden te spelen. Een voorbeeld is Puzzelpost. Zij hebben inmiddels 3 thuismysteries waarbij je een echt pakket opgestuurd. Alles hiervan is zeer mooi vormgegeven. Daarnaast heb je ook de thuismysteries van bordspellen makers als 999 games. Exit games en Escape Room the Game zijn daar voorbeelden van.

Waarom zou ik een online escape room spelen?

In deze tijden waarin we geacht worden om zoveel mogelijk thuis te blijven is het een hele leuke manier om toch iets samen te doen. Alleen dan op afstand via een videoverbinding. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal voordelen. Online escape rooms zijn een stuk goedkoper, je hoeft er niet heen te rijden en je kunt altijd last minute terecht bij de volledig online escape rooms! Daarnaast steun je ook nog eens deze ondernemers want zij ondervinden ook erg veel last van de corona crisis. Dus wil jij ook een gezellige avond thuis beleven, zonder oppas te regelen?